Rum jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym na bazie trzciny cukrowej. Pierwsze wzmianki o tym trunku pochodzą ze starożytnych Indii i Chin. Pierwotnie zawartość alkoholu w rumie wynosiła od 37,5% do 81%. Obecnie ze względu na europejskie dyrektywy zawartość alkoholu nie może przekraczać 40%. Rum jest świetnym trunkiem do drinków. Tylko z czym najlepiej jest łączyć ten alkohol?
Jakie są rodzaje rumu?
Rum to różnorodny alkohol,
który można klasyfikować, mając na uwadzę między innymi jego
kolor, pochodzenie czy smak. Warto pamiętać o tym, że sposób
picia rumu w dużej mierze zależny jest od jego rodzaju. Dużą
popularnością cieszą się drinki z rumem, choć niektóre trunki
można pić też solo.
Malibu rum
Malibu nie jest rumem, jest likierem kokosowym powstającym na bazie karaibskiego rumu. W zależności od rodzaju objętość alkoholu w tym przypadku wynosi od 18% do 24,4%.
Malibu powstaje w wyniku połączenia starannie wyselekcjonowanych karaibskich rumów z ekstraktem z orzecha kokosowego. Bazą alkoholu jest melasa uzyskana przy produkcji cukru, która następnie z krystalicznie czystą wodą i drożdżami, dzięki czemu dochodzi do fermentacji, po której następuje trzykrotna destylacja.
Malibu ma słodki, orzeźwiający smak. Świetnie sprawdzi się w drinkach takich jak pina colada (rum+sok ananasowy+mleczko kokosowe), malibu cuba (rum+sok ananasowy+sok z limonki+likier melonowy) czy malibu rumba (rum+cola+sok z limonki).
Havana 3
Havana 3 to biały rum, będący
podstawą klasycznych kubańskich drinków. Jest to wysokiej jakości
alkohol, produkowany w całości na Kubie. Powstaje z lokalnej melasy
z trzciny cukrowej, przez co w alkoholu wyczuwalne są świeże,
zielone nuty trzciny cukrowej. Wyczuwalne są tu również owocowe
akcenty charakterystyczne dla karaibskiego rumu.
Na bazie Havana 3 powstają przede wszystkim popularne drinki takie jak
Mojito czy Daiquiri.
Havana 7
Nie bez przyczyny Havana 7 często określany jest mianem kwintesencji kubańskiego rumu. Jest to wszechstronny trunek, ciemny, dojrzewający w beczkach po burbonie. Dzikie zastosowaniu tradycyjnych kubańskich technik produkcji jego smak jest bogaty, naturalny. W rumie wyczuwalne są nuty tytoniu, słodkich owoców tropikalnych, melasy, przypraw i wanilii. Rum jest niezwykle aromatyczny przede wszystkim dzięki temu, że poddawany jest długiemu procesowi leżakowania, co pozwala na stopniowe uwalnianie aromatów.
A z czym pić rum?? Havana 7 to jeden z niewielu trunków, który równie dobrze będzie smakował z drinkami, jak i pity solo.
Kraken rum
Kraken to oryginalny rum pochodzący wprost z Wysp Karaibskich, poddawany tradycyjny metodom destylacji w alembikach. To mocno aromatyczny rum, a czas jego dojrzewania wynosi od 12 do 24 miesięcy. Wyczuwalne są w nim dość mocno nuty kawy, karmelu, imbiru oraz goździków.
Aby poznać głębię smaku rumu warto po raz pierwszy wypić go sauté.
Bumbu
Bumbu to rum pochodzący z Barbados. Alkohol produkowany jest w tradycyjnej destylarni, według receptur pochodzących z XVI i XVII wieku. Do jego wytwarzania wykorzystywane są najlepsze surowce na całych Karaibach. W rumie wyczuwalne są owocowe akcenty (głównie banana), czuć też wanilię, karmel, przyprawy, cynamon oraz orzechy.
Czy wiesz, jak pić rum? Solo czy
z dodatkami?
To popularny trunek, jednak czy
każdy wie, z czym pić rum? W zależności od preferencji i rodzaju
alkoholu można pić go solo lub w koktajlu. Pijąc rum solo, należy
pamiętać o tym, że im mocniejszy jest trunek, tym bardziej należy
go rozcieńczyć z wodą. Dla osób, lubujących się w nieco
lżejszych trunkach, idealne będą drinki z rumem. Tylko jak pić
rum? Biały najlepiej nada się do delikatnych koktajli, złoty
należy łączyć z trunkami o intensywnym smaku, natomiast ciemny
świetnie pasuje do coli czy soku z limonki. Spróbuj naszych drinków alkoholowych z rumem!