Przejdź do treści
Strona główna » Shisha poradnik » Turecki grill w centrum Warszawy

Turecki grill w centrum Warszawy

    grill turecki NAR

    Smaki Turcji są niebywale charakterystyczne. Osobom tęskniącym za prawdziwą, turecką kuchnią, polecamy pełne smaków i zapachów dania z grila. Aby poznać kuchnię zza Cieśniny Bosfor, warto sięgnąć po potrawy prosto z grilla.

    Tureckie dania z grilla- czym się charakteryzują?

    Tureckie potrawy z grilla to połączenie wysokiej jakości mięsa ze świeżymi warzywami, kaszą bulgur albo frytkami. Dania te wyróżniają się bogactwem smaków i intensywnym aromatem przypraw. Warto pamiętać, że dobrze znany wszystkim kebab, jest właśnie rodzajem dania grillowanego. Oczywiście, to nie wszystko, co oferuje kuchnia turecka! Nie brakuje w niej także wyśmienitych szaszłyków, które są prawdziwym przysmakiem tego kraju. Wbrew pozorom do ich przygotowywania nie wykorzystuje się tylko mięsa z kurczaka. Ich składnikiem może być też rozpływające się w ustach mięso jagnięce czy wołowe, a w szczególności antrykot. Na skosztowanie zasługują także doskonale doprawione, pikantne skrzydełka z grilla. Dla osób, które chcą spróbować dania z grila przygotowanego z różnego rodzaju mięs, świetnym wyborem zestawy Nar grill mix, czy Nar mega grill mix.

    Tureckie potrawy z grilla- najlepsze propozycje

    Adana kebab

    Adana kebab to podłużny kebab o intensywnym smaku. Pikantnie doprawione mięso mielone, opieczone w formie wałeczków na szpadce trafi w gusta większości osób. Ta potrawa znana jest zwłaszcza ze swojej ostrości. Do jej przygotowania użyto świeżego mięsa mielonego. Danie to serwuje się np. w towarzystwie lekkiej sałatki (cebula pomidory, sałata), zielonej papryki, kaszy bulgur i sosów. Uważa się, że ta potrawa pochodzi z Adany, aczkolwiek serwuje się ją na terenie całej Turcji.

    urfa kebab

    Urfa kebab to łagodniejsza wersja Adana kebab, z tego względu jest świetnym wyborem także dla dzieci. Tego rodzaju tureckie dania z grilla przygotowuje się z dodatkiem popularnego czarnego chili, pochodzącego właśnie z okolic Urfy. Stąd właśnie wzięła się nazwa tej potrawy. Wbrew pozorom czarne chilii nie jest wcale bardzo ostre, wręcz przeciwnie w smaku jest łagodniejsze, aniżeli jego pozostałe odmiany. Mięso do Urfa Kebab doprawia się solą, pieprzem oraz słodką papryką. Urfę podaje się w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, z kaszą bulgur lub z frytkami.

    Szaszłyki z kurczaka, jagnięciny lub antrykotu

    Nie można zapominać, że tureckie potrawy z grilla to także wyśmienite szaszłyki, z soczystego mięsa. Charakterystyczny kolor oraz smak tureckich szaszłyków drobiowych pochodzi z marynaty, która dodatkowo zmiękcza mięso. Dzięki temu, szaszłyki z kurczaka wręcz rozpływają się w ustach. Delikatne, drobiowe szaszłyki z kurczaka serwuje się z tureckim chlebem, warzywami (pomidory, cebula, sałata, papryka zielona), a także z kaszą bulgur lub frytkami. Tureckie szaszłyki drobiowe wywodzą się z kuchni osmańskiej, ale to potrawa popularna również na całym Bliskim Wschodzie. Aromatyczne, perfekcyjnie doprawione szaszłyki przypadną do gustu wszystkim miłośnikom kuchni tureckiej, mięsożercom, ale także dzieciom. Dla osób nieprzepadających za drobiem, dobrą propozycją będą szaszłyki z jagnięciny czy antrykotu.

    Wszystkie powyższe tureckie dania z grilla podawane są z sałatką sezonową, kaszą bulgur albo frytkami oraz wybranym sosem (ostry, czosnkowy). Grillowane dania kuchni tureckiej to jedyne w swoim rodzaju propozycje, które urzekają głębią smaku. Prawdziwe potrawy rodem z Turcji zasmakują osobom, które już odwiedziły ten kraj i znają nieco jego kuchnię, jak i tym dopiero odkrywającym kulinarny świat bliskiego wschodu.
    Spróbuj także naszej wyjątkowej tureckiej shishy!