Przejdź do treści
Strona główna » Shisha poradnik » Kofte – klasyczne tureckie danie

Kofte – klasyczne tureckie danie

    kofte

    Turcja to kraj bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Jego zaletą są przede wszystkim przepiękne krajobrazy, ale również smakowita kuchnia, bazująca na specyficznych mieszankach ziół i mięsie baranim oraz jagnięcym. Tureckie smaki cieszą się dużym powodzeniem nie tylko w rodzimym kraju, ale również poza jego granicami. Często jednak potrawy serwowane w innych krajach są nieco modyfikowane, aby lepiej pasowały do podniebień obcokrajowców. Dlatego podczas wakacji w Turcji warto oddać się przyjemności smakowania oryginalnych potraw, tych bardziej, jak również mniej znanych.

    Kofte – znane i nieznane

    Kofte to jeden z tradycyjnych przysmaków tureckiej kuchni. To rodzaj kotlecików, przygotowywanych z mięsa mielonego, oczywiście odpowiednio doprawionego. Mięso mielone, wykorzystywane do ich przygotowania to zazwyczaj baranina i jagnięcina, ale równie często wykorzystuje się wieprzowinę. Mięso drobiowe wykorzystuje się do ich przygotowania znacznie rzadziej, najczęściej jest ono mieszane z innymi rodzajami, aby uzyskać wyjątkowy smak.
    Kotleciki kofte mogą być smażone, grillowane czy gotowane, w zależności od gustu przygotowującej osoby. Ponadto bardzo często wykorzystuje się dodatkowe składniki, dzięki którym zyskują one ciekawy i niepowtarzalny smak.

    Legendy o powstaniu kofte

    Co ciekawe, kofte jest potrawą, która ma również swoje legendy, przekazywane od wielu lat kolejnym pokoleniom. W Turcji ich przygotowywaniem często zajmują się mężczyźni. Przekazywana od lat historia twierdzi, iż stoi za tym koczowniczy tryb życia dawnych Turków jako ludy wędrowne. Mężczyźni, udając się na dalekie wyprawy, zabierali ze sobą właśnie zapas mielonego mięsa, z którego przygotowywali posiłki. Dlatego uważa się, iż to właśnie oni o wiele lepiej są w stanie je przyrządzić.

    Rodzaje kofte

    Kotleciki kofte, przez niektórych zwane również klopsikami, można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. W wielu pozycjach książkowych z przepisami na dania kuchni tureckiej można znaleźć nawet około 30 sposobów na kofte recette, czyli turecki przepis na kofte. Jednak kilka jest tak znanych w całym kraju, że z pewnością warto je znać. Turecki przepis na kofte często związany jest z konkretnym miejscem czy regionem kraju. W bardzo wielu wersjach występuje kofte z bulgurem, oczywiście odpowiednio doprawione.

    • Izmir kofte – popularne przede wszystkim na wybrzeżu egejskim. Podstawę stanowi mielona jagnięcina, mieszana z czerstwym chlebem i przyprawami, wśród których znajduje się kmin i mięta. Po obsmażeniu kotleciki są zapiekane z ziemniakami i sosem pomidorowym.
    • Cig kofte – kofte z bulgurem, kojarzony z jednym z miast we wschodniej Anatolii. Ten przepis na kofte to przede wszystkim dodatek bulguru, co więcej, znaleźć można również kofte recette w wersji bezmięsnej. Wówczas przygotowuje się je wyłącznie z odpowiednio przyprawionej kaszy bulgur.
    • Tekirdag kofte – spotykane z całym kraju, jednakże ich kolebką jest miasto Tekirdag. Charakterystyczną cechą tej wersji jest przede wszystkim jej ostry smak. Mięso bowiem mieszane jest z czosnkiem, papryką chili i sporą ilością pieprzu. Będąc więc w okolicy, warto skosztować tego przysmaku, który w tym mieście jest przygotowywany w wielu miejscach.
    • Inegol kofte – wywodzą się z miasta o tej samej nazwie. Według tradycyjnego przepisu mielona jagnięcina, mięso wieprzowe i cebula powinny czekać cztery dni przed przystąpieniem do ich pieczenia.

    Jak widać, kofte to niezwykle popularne danie w kuchni tureckiej, a różnorodność przepisów powoduje, że każdy znajdzie taki, który urzeknie jego podniebienie.