Przejdź do treści
Strona główna » Shisha poradnik » Hummus dla każdego w NAR!

Hummus dla każdego w NAR!

    hummus w NAR

    W NAR każdy znajdzie coś dla siebie. Jeżeli szukacie Państwo wyjątkowego dania, które jest smaczne, zdrowe i pełne cennych dla zdrowia wartości odżywczych warto wyborować nasze pasty hummus z różnymi dodatkami. Dzięki takiej różnorodności każdy znajdzie odpowiedni dla siebie smak.

    Czym jest hummus?

    Hummus to doskonały posiłek dla osób, które pozostają na diecie bezmięsnej, a chcą jeść nie tylko smacznie, ale również zdrowo. Jest to pasta z ciecierzycy będąca tradycyjnym daniem kuchni Bliskiego Wschodu, której smak można wzbogacać różnego rodzaju dodatkami. Hummus pikantny zasmakuje osobom lubiącym ostre smaki, natomiast hummus bazyliowy będzie lepszy dla kogoś, kto woli smaki subtelniejsze, delikatniejsze. Dla zwolenników orientalnych smaków idealnie sprawdzi się hummus z tahini.

    Warto wiedzieć, że hummus to nie tylko wyjątkowo ciekawy smak, ale również liczne właściwości prozdrowotne. W takiej potrawie znajduje się solidna dawka witamin (A, C, witamin z grupy B), foliantów oraz minerałów (cynk, fosfor, mangan, magnez, potas, selen, sód, miedź, żelazo i wapń).

    Hummus to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska. Warto sięgać po tę potrawę przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na zdrowie. Regularne jedzenie hummusu pomaga walczyć z nadwagą i otyłością — wszystko to jest możliwe dzięki solidnej zawartości błonnika pokarmowego, który wpływa na obniżenie łaknienia i poprawę wchłaniania składników odżywczych. Spożywanie produktów z dużą ilością błonnika pozwala na zachowanie na dłużej uczucia sytości.

    Świetnym rozwiązaniem dla zdrowia będzie hummus z tahini, czyli pastą sezamową. Taka potrawa będzie dodatkowo bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo warto wiedzieć, że choć sezam jest kaloryczny, to jednak jego indeks glikemiczny jest naprawdę niski (IG = 35). Hummus ma również w sobie sporo żelaza, przez co dobrze radzi sobie w profilaktyce anemii.

    Jaki hummus wybrać? Wpadnij do NAR

    Hummus to wyjątkowa potrawa, która może być nie tylko serwowana na wiele sposobów, ale również smakować zupełnie inaczej zależnie od tego, jakie dodatki zostaną wymieszane z pastą.

    Hummus pikantny można stworzyć między innymi poprzez zmieszanie pasty z chili, czosnkiem, kurkumą, papryką ostrą czy pieprzem kajeńskim. Możliwości jest wiele, a poprzez regulację ilości przypraw, można dopasowywać ostrość potrawy do indywidualnych preferencji. Hummus pikantny to nie tylko smakowity i wyrazisty dodatek do pieczywa czy warzyw. Wykorzystanie odpowiednich przypraw może np. pobudzać trawienie.

    Miłośnikom delikatnych smaków może spodobać się hummus bazyliowy. Ciekawa opcja to pasta ciecierzycy połączona z pastą sezamową. Wówczas będzie miała wyrazisty bardziej orientalny smak.

    Tak naprawdę do hummusu można dodawać wszystko. Hummus bazyliowy może być przygotowany zarówno z dodatkiem sproszkowanej przyprawy, jak i świeżych listków. Do pasty można dodawać także bardzo drobno posiekane warzywa. Ciekawą opcją jest przygotowywanie hummusu na słodko z owocami czy mlekiem. Taka przekąska będzie nie tylko słodka, ale również zdrowa i smaczna.

    Dużą zaletą hummusu jest nie tylko to, że jest to posiłek smaczny i zdrowy. Przede wszystkim taką pastę można spożywać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzi się jako baza do kanapki ze świeżego pieczywa z dodatkiem warzy, może również stanowić dodatek do pokrojonych w słupki warzyw (szczególnie marchwi, ogórka, selera naciowego i kolorowej papryki) lub uzupełnia smak krakersów, nachosów lub grzanek. W wielu przepisach hummus świetnie zastąpi mięso w kebabie czy tortilli.
    W naszej karcie Mezze znajdziecie nie tylko doskonałe hummusy, ale również wiele innych przekąsek Vege i Wegan!