Przejdź do treści
Strona główna » Shisha poradnik » Czym wyróżnia się turecka shisha?

Czym wyróżnia się turecka shisha?

    Turecka shisha NAR

    Turcja jednoznacznie kojarzy nam się z sziszą. Niektórzy mają okazję palić ją podczas wakacji w tym ciepłym kraju, inni, odwiedzając turecką restaurację. Czym wyróżnia się prawdziwa, turecka shisha i jak ją rozpoznać?

    Kultura palenia tureckiej shishy

    Zacznijmy od nieco mniej oczywistych kwestii, a więc związanych nie tyle z samą jakością sziszy, a samym jej celebrowaniem. Otóż Turcy nigdy nie palą sziszy w pośpiechu- wręcz przeciwnie, pod tym względem jest ona dla nich niczym kawa dla Włochów. Należy więc palić ją w spokoju, skupiając się wyłącznie na przyjemności. Najczęściej sięga się po nią w towarzystwie znajomych, na przykład wieczorową porą. Szisza turecka palona jest w spokojnych warunkach, przy akompaniamencie delikatnej, nastrojowej muzyki. Cała ta otoczka jest niezwykle istotna, aby móc się rozkoszować niezwykłym smakiem sziszy.

    Czym wyróżnia się prawdziwa szisza turecka?

    Turecka shisha składa się z melasy oraz miąższu owocowego, który nadaje jej wspaniały aromat. Podczas palenia nie unosi się dym, który zapachem można by porównać do dymu tytoniowego. Wręcz przeciwnie, jest on lekki, delikatny i nie drażni gardła palącego. Ponadto tkaniny nie przesiąkają jego aromatem, podobnie jak skóra czy włosy. To sprawia, że można odczuwać przyjemność z palenia- dotyczy ona nawet osób, które na co dzień nie palą papierosów. Ważne, aby wybierać tytoń wysokiej jakości, bez zbędnych, dodatkowych substancji. Mogą one powodować podrażnienia gardła czy oczu, a ponadto sprawiają, że szisza nie smakuje tak, jak powinna. Prawdziwa szisza składa się z kilku elementów, takich jak:

    • dzban,
    • korpus,
    • cybucha,
    • wężyk.

    W tureckiej restauracji znajdziemy wyłącznie wysokiej klasy sprzęt (a nie jego odpowiedniki czy wersje uproszczone), który pozwoli cieszyć się wyjątkowym smakiem sziszy.