Przejdź do treści
Strona główna » Shisha poradnik » Co to jest aperitif?

Co to jest aperitif?

    Aperitif NAR

    Doskonałym sposobem na zaostrzenie apetytu jest podanie gościom odpowiedniego trunku, czyli aperitifu. Co warto wiedzieć na jego temat? Jakie alkohole najlepiej nadają się jako aperitif?

    Aperitif co to i czemu służy?

    Aperitif co to dokładnie jest? Jest to napój alkoholowy podawany bezpośrednio przed posiłkiem, którego celem jest pobudzenie apetytu gości. Może być on przygotowany z różnego rodzaju alkoholu. Jego rodzaj zależy od naszych preferencji, jak i specyfiki spotkania. W naszym kraju jego funkcję pełni często nalewka czy wódka. Włoski aperitif to zazwyczaj Wermut, we Francji podaje się Pastis, natomiast w Hiszpanii- Fino. Termin aperitif pochodzi od łacińskiego słowa „aperire”, które oznacza otwarcie. Napój serwowany jest na początku przyjęcia. Stanowi on sposób powitania gości. Rozluźnia atmosferę i znakomicie pobudza apetyt.

    Aperitif- najważniejsze cechy

    Aperitify to lekkie i orzeźwiające trunki podawane w niewielkich kieliszkach. Goście piją je małymi łykami i się nimi delektują. Są to alkohole smakowe- anyżowe, ziołowe o gorzkawym smaku, ale także te słodkie o nutach owocowych czy kwiatowych. Słodki i ziołowy smak doskonale pobudza żołądek do produkcji soków, które sprzyjają wywołaniu lekkiego głodu, jak i zaostrzeniu apetytu. Często spotyka się też delikatną słodycz, która równoważy goryczkę i nadaje harmonijną równowagę. Dobry aperitif jest trunkiem o niskiej zawartości alkoholu, przeważnie poniżej 25% Takie stężenie sprzyja nawiązywaniu znajomości i podtrzymywaniu rozmów. Aperitif rozgrzewa żołądek, stymuluje trawienie i wprawia w przyjemny nastój. Decydując się na jego podanie, warto rozważyć napoje, które są wystarczająco mocne, a przy tym mają wysokie walory smakowe. Rolę aperitifu pełnią często napoje na bazie wina, takie jak prosecco, wermut czy szampan. Ponadto, trunki mieszać można z tonikiem czy wodą gazowaną. W ten sposób przygotujemy pyszny, musujący koktajl.

    Aperitif przyjęcie- jaki alkohol wybrać?

    Aperitif przyjęcie- te dwa terminy wydają się nierozłączne. Jaki trunek zaserwować gościom rozpoczynając imprezę? Wybierać możemy sposób licznych napojów, które cieszą się popularnością wśród miłośników alkoholu. Ciekawą propozycją jest włoski aperitif w postaci Wermutu, także z różnymi dodatkami, ale nie tylko.

        • Martini- napój składający się z ginu i wermutu, dostępny w wielu wariantach, takich jak Bianco, Extra Dry czy Rosso,

        • Negroni- trunek o charakterystycznym smaku, który składa się z czerwonego wermutu, ginu i likieru Campari,

        • Campari Soda- klasyczny aperitif z gorzkiego likieru Campari i wody gazowanej,

        • Veveziano Spritz- napój tworzony z likieru Campari, prosecco i wody gazowanej o lekko gorzkawym smaku,

        • Aperol Spritz- trunek pochodzący z Włoch, który zapewni gościom orzeźwienie. Przygotowywany jest z likieru na bazie gorzkich pomarańczy, prosecco i wody gazowanej. Podaje się go z lodem i plasterkiem pomarańczy,

        • Sheryy- aperitif z Hiszpanii, robiony z białego wina.

    Warto dodać, że istnieją też napoje pełniące funkcję aperitifu, które nie zawierają w sobie alkoholu.

    W jaki sposób podawać aperitif?

    Aperitif jest początkiem dalszych kulinarnych doznań, dlatego powinien być podawany tuż po przybyciu gości. Co ważne, należy go przygotować na świeżo. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go wraz z drobnymi przekąskami, takimi jak tarteletki, koreczki czy oliwki. Oczywiście, można go też zaserwować samodzielnie.
    Z pewnością warto podawać swoim gościom aperitif, który nastroi ich kubki smakowe i przygotuje do kolejnych przeżyć kulinarnych. Dzięki niemu można oczyścić podniebienie przed podaniem dań, przez co będą one jeszcze lepiej smakowały.